Over mij

 

“Mijn naam is Susan Cuppen. Ik ben getrouwd en moeder van vijf prachtige kinderen. Vier jongens en een meisje. In 2012 is onze vierde zoon stilgeboren. Toen ik achttien weken zwanger was, bleek het kindje dood in mijn buik te zitten. Ik wist niet wat er ging gebeuren of wat ik kon verwachten. Ik moest gewoon bevallen in het ziekenhuis en ik herinner me nog elk detail. Ons sterretje werd geboren.

Je bent bevallen en mag naar huis. Daar zit je dan. Thuis, zonder baby en met een lege buik. En dan?

Iedereen om me heen ging door met leven. Bij mij stond alles stil. Natuurlijk, ik werd de eerste weken nog wel eens gebeld door de verloskundige. Ze vroeg dan hoe het met me ging en dat was het. Na zes weken belde de verloskundige met de mededeling dat mijn ‘traject’ werd afgesloten. Ik vond het een bizarre ervaring. Twee jaar later gebeurde hetzelfde bij een van mijn beste vriendinnen. Zij was op dat moment drieëntwintig weken zwanger.

Je kunt tegenwoordig overal hulp voor krijgen maar na een miskraam of een stilgeboren kindje is er nauwelijks nazorg. De afgelopen jaren groeide mijn wens om hier iets aan te veranderen.

Ik weet nu uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om stil te staan bij zo’n gebeurtenis. Ik wil anderen bijstaan, zodat de periode na een miskraam of stil geboren kindje voor hen op een fijne manier verloopt. Met alle zorg en aandacht. Met ruimte voor emoties en verwerking.

Je hoeft het niet alleen te doen!

In 2019 volgde ik de opleiding tot coach miskraambegeleider bij Miriam van Kreij. Inmiddels ben ik gecertificeerd coach en sta ik je graag bij in de tijd na een miskraam of stilgeboren kindje.”